Що е то „Петанк“?

Що е то „Петанк“?

Петанк (на френски: Pétanque) е спорт с хвърляне на метални топки. Играе се на площадка с размер 15 на 4 метра. Настилката е различна – пясък, трева и др. В средата има дървена топка наречена кошонет с диаметър 25—30 мм,
а металните топки са 70,5—80,0 мм, и тежат — 650—800 г. Целта е при хвърляне металната топка да спре възможно най-близо до дървената или да удари топка на противника, за да я отдалечи.Tопките по-билзки до целта от най-близката напротивника се броят за точки. Играе се до 13 точки.
Петанк  позволява да се поддържа добра физическа форма без прекалени усилия и дава възможност за общуване с приятни хора в непринудена обстановка. Петанк се играе от всички възрасти – от деца до пенсионери, като и от хората в неравностойно положение, деца освободени от учебни часове по физическо възпитание .

1 Comment

  1. Здравейте, всъщност аз съм виждала тази игра в италиански и френски филми на улицата, но незнаех, че у нас има такива клубове. В Пловдив – няма. Като се замисля като деца на улицата момчетата играеха на подобна игра , но с гумена топка , която минава над 3 издълбани дупки и ако тя падне в дупка тя носи толкова точки на детето, колкото е поредният номер на дупката. Печели този, който достигне 10 точки. Деца.
    Много са преимуществата на петанката и аз се питам откъде човек може да закупи топките и топчето?
    Интересно, много интересно! Въпрос на точна ръка и най-важното – стратегия.
    Благодаря Ви. Желая Ви успех!

    Reply

Submit a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*